Sviatočné obdobie je plné sladkých a mimoriadne chutných nástrah. Široký výber zákuskov, medovníčkov a čokoládových figúrok zo stromčeka spokojne zapíjame sladenými bublinkovými nápojmi, vaječným likérom, vianočným punčom alebo si pochutnávame na dobrom vínku. Asi už viete, že tieto sladké zvyky nie sú pre zuby a ďasná zdravé, je to ale naozaj tak? Čo môžeme urobiť preto, aby sme naše zuby v tomto období čo najviac ochránili?
Samotný cukor zubné kazy nevytvára
Cukor je živnou pôdou pre baktérie nachádzajúce sa na povrchu zubov v podobe zubného povlaku. Tieto baktérie spracovaním cukru vylučujú do okolia rôzne kyseliny, ktoré rozpúšťajú minerály v zubnej sklovine a v dôsledku čoho dochádza k narušeniu zubnej skloviny a ku vzniku samotného zubného kazu.
Radi si počas dňa, len tak, uzobkávate rôzne malé pochúťky? Na pitný režim si dávate pozor, no tekutiny dopĺňate v podobe citrónovej vody či sladených nápojov?
Zbystrite pozornosť! V týchto prípadoch prostredie v našich ústach zostáva dlhodobo kyslé, vaše zuby tak zbytočne oslabuje a riziko vzniku kazu je vysoké.
PRVÁ POMOC PRE VAŠE ZUBY NIELEN POČAS VIANOC
1. HYDRATUJTE SA!
Dostatočný príjem čistej vody podporuje vylučovanie slín, ktoré môžu zmývať povlak a vaše kyslé ústne prostredie vráti do bezpečných hodnôt. K neutralizovaniu výrazne pomôže vypláchnutie ústnej dutiny ústnou alebo čistou vodou po jedle
2. DODRŽUJTE ODSTUP
Pre vznik kazu je dôležitý čas počas ktorého je zub v kontakte s cukrom. Sladené nápoje, ovocné džúsy, či energetické nápoje vypite naraz a nepopíjajte ich príliš dlho. To isté platí aj o pojedaní pochúťok počas celého dňa. Ideálne je dopriať si sladké tesne po konzumácii hlavného jedla.
3. RADŠEJ ČOKOLÁDU
Cukor sa nenachádza len v sladkých jedlách, nájdeme ho aj v slanom pečive, cestovinách, omáčkach, ba dokonca aj v liekoch. Obzvlášť pozor by sme si mali dať pri lepkavých sladkých potravinách, ktoré sa dokážu ľahko nalepiť na zuby a držať sa tu až do večerného čisten ia, ich škodlivosť tak trvá dlho. Ak obľubujete karamelky, sušené ovocie, lízatká a iné lepivé sladkosti, dajte si preto obzvlášť záležať pri následnej ústnej hygiene. Z tohto hľadiska je bezpečnejšie dopriať si čokoládu, ktorá sa v ústach úplne rozpustí.
4. ČISTÝ ZUB SA NEPOKAZÍ
Ako ste sa mohli dozvedieť v úvode tohto článku, cukor sa zachytáva na zubnom povlaku našich zubov. Preto ak povlak pravidelne odstraňujeme, odstránime tým aj množstvo baktérií spôsobujúce kyslé prostredie v našich ústach. Čistite si svoje zuby pravidelne ráno a večer, nezabúdajte aj na medzizubné priestory.
Naše zuby dostávajú počas Vianoc zabrať a preto, keď si už doprajete sladké, doprajte si aj dôsledné čistenie zubov.
Nezabúdajte tiež na pravidelné zubné preventívne prehliadky a profesionálnu dentálnu hygienu.